Onze missie

  • Film- en beeldeducatie te verankeren in het onderwijs

  • Alle kinderen en jongeren in Midden-Nederland te leren film te kijken, te maken en erop te reflecteren

  • Ze te ontwikkelen van kritische kijkers en makers naar mediabewuste burgers

  • Liefde voor film te stimuleren bij de kijkers, makers en bezoekers van de toekomst

Onze visie

Bewegend beeld is in onze huidige cultuur overal en altijd aanwezig. Op een klein scherm of een groot scherm; door film leren we de wereld en onszelf kennen en ontwikkelen we onze creativiteit en talenten. De gemedialiseerde samenleving vergt daarnaast dat wij allen anders, creatiever, bewuster en kritischer kunnen omgaan met film en beeldtaal.

Voor de meeste kinderen en jongeren is film vooral entertainment en tijdverdrijf. Om te begrijpen wat film nog meer kan doen, is het essentieel om van jongs af aan film te leren ontdekken, kijken, maken, delen, analyseren, verbeelden en erop te reflecteren. Door filmeducatie leren kinderen en jongeren de taal van film ‘lezen’, ‘schrijven’ en begrijpen.Filmhub Midden wil film verankeren in het onderwijs en streeft ernaar dat alle leerlingen film en bewegend beeld leren beschouwen, er bewust naar kijken, film kunnen duiden én creatief zelf kunnen maken. Filmhub Midden laat zien welk film educatief ‘alfabet’ beschikbaar is, toegankelijk en toepasbaar voor onderwijsprofessionals en het filmeducatieve veld.


Wat doen we?

Filmhub Midden is een netwerkorganisatie, voor én met scholen, filmtheaters, filmfestivals, cultuurbemiddelaars en filmleraren in Flevoland en Utrecht. We werken nauw samen met onze regionale kernpartners: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Kunst Centraal, Nederlands Film Festival en Hoogt on Tour samen met penvoerder De Lieve Vrouw. Ook zijn we verbonden met de regionale filmhubs in andere delen van het land en zijn we onderdeel van het landelijke Netwerk Filmeducatie.

Filmhub Midden inventariseert het huidige filmeducatieve aanbod in de regio. Ook werken we aan deskundigheidsbevordering, kennisdeling en uitwisseling en verbinden vraag en aanbod. We inspireren leraren om aan de slag te gaan met film in de klas, adviseren en trainen leraren en steunen aanbieders in de regio met hun filmeducatieve programma’s. We zijn een spin in het educatieve web en weten wat er speelt in de regio.

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

Heb je vragen over filmeducatie? Ben je leraar en wil je meer weten over de mogelijkheden van filmeducatie in de klas?  Of ben je benieuwd hoe andere leraren dit aanpakken? Ben je aanbieder van filmeducatie en zoek je naar expertise en meer aansluiting bij het onderwijs? Via de nieuwsbrief en LinkedIn krijg je de laatste nieuwtjes, praktische tips en inspirerende voorbeelden. 

 

Maar we zijn ook benieuwd naar jouw input! Zijn we iets vergeten? Of heb je zelf een goed idee? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via info@filmhubmidden.nl.